Rollen mellan läkare och patient – svensk kultur

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vem vet bäst, läkaren eller patienten?

Gert Hofstede, som har utvecklat en modell för interkulturell kommunikation, tar i den här modellen bland annat upp osäkerhetsundvikande, [Uncertainty Avoidance] på engelska. Den här dimensionen mäter hur människor i en viss kultur hanterar fenomenet att vi inte kan veta allt. Sverige, tillsammans med till exempel Danmark, Singapore och Jamaica får en låg poäng på den här skalan. Sverige ligger på 29/100. Medelhavsländer, Latinamerika och Japan får höga poäng på den här skalan.

 

Är det viktigt att veta allt när man är expert?

I länder med ett högt index, är det viktigt att personer i auktoritetsställning alltid kan det de gör. För att bli chef måste man vara expert inom sitt ämnesområde. Om en auktoritetsperson, till exempel en chef eller en lärare, inte har svaret på en fråga är det dåligt. Därför är det vanligt att de här personerna ‘låtsas’ att de vet allt, för att inte förlora ansiktet.

I länder med ett lågt index, som till exempel Sverige, är det helt okej att en person i auktoritetsställning inte vet allt. Det kan till exempel ses som något positivt, eftersom man uttrycker ödmjukhet när man säger att man inte vet eller kan något. En chef på en arbetsplats förväntas inte vara expert, utan istället en god ledare. Det ses som naturligt att han eller hon frågar sina anställda om råd. På samma sätt kan en lärare berätta för sina elever att han eller hon inte har svaret på en fråga.

 

Utländsk läkare i Sverige

Om du planerar att jobba som läkare i Sverige, och kommer från ett land med ett högt osäkerhetsundvikande index, kan det här innebära en kulturchock. Du kanske känner ett krav på dig, att i ett samtal med en patient (som inte har samma auktoritet som du inom medicin) att kunna svara på alla frågor. Du kanske till och med hittar på ett svar som du egentligen inte är säker på, för att patienten ska lita på dig och tycka att du är en bra läkare.

 

Googla!

I Sverige är det däremot vanligt att en läkare säger att han eller hon aldrig har sett dina symptom förut, och det är inte ovanligt att ni sätter er vid datorn och googlar – tillsammans! Du förväntas också lyssna på vad din patient har för hypotes om sina besvär, även om han eller hon inte vet någonting om medicin.

Vill du lära dig mer om Hofstedes sex kulturdimensioner, och också jämföra ditt lands kulturella preferenser, jämfört med Sverige, klicka här.

© PYS validering 2017-2018. All rights reserved.