En månad till provet! Tips till dig som ska skriva PYS medicin C1

Snart är oktober här! Det betyder gula löv och höstmörker för de flesta svenskar, men för många av oss betyder det också PYS medicin C1!

Den 28 oktober är det dags och anmälan är fortfarande öppen. Här kommer några tips till dig som ska skriva provet och vill förbereda dig under den kommande månaden.

  • Plugga på vår provförberedande onlinekurs! Anmälan stängdes igår men ni som är registrerade på kursen – jobba på så att ni hinner klart innan provet! Tänk på att ni behöver hinna boka in patientsamtal och anamnesrättning med läraren.
  • Prata medicinsk svenska! Om du bor utanför Sverige är detta extra viktigt. Du behöver vara van vid att diskutera medicinska frågor (hälsa, sjukdomar, behandlingar, medicinering) och du måste kunna förklara till exempel varför det inte är bra att ha högt blodtryck. Gör så här: Läs en text om en sjukdom och skriv en punktlista med det viktigaste. Sedan träffar du en svensk och berättar om sjukdomen. Den du pratar med ställer frågor och du svarar.
  • Tänk som en allmänläkare! Under patientsamtalet på provet låtsas vi att alla läkare är allmänläkare och arbetar på en svensk vårdcentral. Du får kanske inte frågor om det du är specialist på, så var beredd på det. (Om du är sjuksköterska eller tandläkare får du naturligtvis ett anpassat patientsamtal.)
  • Lyssna på medicinsk svenska! Det finns en hörförståelse på provet som är svår för många. Öva genom att titta på Fråga doktorn och lyssna på radioprogram som till exempel finlandssvenska Radiodoktorn. Du bör även lyssna på Vetenskapsradion. Lyssna varje dag!Ordmoln över vanliga verb i Socialstyrelsens föreskrifter
  • Läs Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd! De innehåller ett formellt språk med många speciella ord som återkommer hela tiden, som till exempel, ange, utge, uppge, uppkomma, utse, utföra, och många fler.
  • Läs Vårdguiden och analysera hur texterna är skrivna. Din uppsats bör hålla en liknande stil med samma typ av sambandsord och fraser.
  • Repetera grammatik! Det finns numera en app baserad på boken Form i fokus. Ladda ner den och öva på grammatiken i din mobil!
  • Titta igenom PYS exempelprov så att du vet ungefär hur provet kommer att se ut och hur många poäng du måste få för att bli godkänd.

Vi hoppas att så många som möjligt klarar provet, men det går inte utan hårt arbete med språket! Kontakta oss om du har några frågor.

Lycka till!

© PYS validering 2017-2018.